Leer de taal van Insights Discovery

Deze tool biedt inzicht in je persoonlijke voorkeuren. Daarmee leer je meer over jezelf dan je in eerste instantie zou denken. Hoe je besluiten neemt bijvoorbeeld en hoe je het liefste leert. Maar ook ontdek je hoe je graag met anderen communiceert. Hoe je aan anderen leiding geeft of zelf bij voorkeur aangestuurd wordt, en in welke teamrol jij het beste tot je recht komt.

Wat is Insights Discovery?

De kleurentaal van Insights is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Gustav Jung. Deze Zwitserse psycholoog en psychiater introduceerde het concept van psychologische voorkeuren: ieder mens heeft een favoriete manier van omgaan met de wereld en de mensen om hem heen. Jung gebruikt de bewustzijnsinstellingen Introversie en Extraversie en de functies Denken, Voelen, Gewaarworden en Intuïtie om duidelijk te maken waarom mensen verschillend op situaties reageren, communiceren en relaties aangaan:

lauradeharder.discovery.insights

De Insights Kleuren

Insights koppelt psychologische voorkeuren aan de inmiddels alom bekende kleuren Zacht Groen, Vurig Rood, Stralend Geel en Helder Blauw. Ze geven je op een aansprekende manier inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpen je om te begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien. Iedereen gebruikt in meer of mindere mate alle 4 de kleuren, maar hoeveel van een bepaalde kleur we gebruiken, verschilt: we hebben allemaal onze eigen unieke kleurenmix.

Begrip en verbinding zijn de basis van succes

Het resultaat van een coachsessie of training met Insights Discovery is verbazingwekkend. In korte tijd leer je verrassend veel over jezelf en over de mensen waar je mee werkt. Doordat je de kleurentaal leert kennen en spreken, begrijp je waarom jij doet wat je doet. Daarbij krijg je inzicht in de manier waarop je collega’s keuzes maken en communiceren.

In de video hieronder wordt kort uitgelegd wat een sessie of training jou en je team oplevert.

Choosing to be curious is choosing to be vulnerable, because it requires us to surrender to uncertainty

Brene Brown

Waarom Insights Discovery?

Door middel van Insights Discovery help ik jou als individu en leider jezelf beter te begrijpen.

Insights Discovery is anders dan andere zogenaamde ‘kleurentools’. Als jij jezelf écht begrijpt dan schiet je potentieel door het plafond. Bedenk maar eens – je kunt alleen maar je kwaliteiten ontwikkelen en je valkuilen leren kennen als je echt weet wat deze zijn. 

Als je eerlijk naar je persoonlijke stijl durft te kijken, dan kun je vitale vragen aan jezelf stellen zoals;  ‘Wat voor type leider ben ik nu, en hoe kan het beter” of “Waarom reageer ik zo sterk op verandering en hoe zorg ik ervoor dat ik me blijf focussen op wat ik wil doen”

In 2016 maakte ik kennis met Insights Discovery en ik was meteen verkocht. Wat een inzicht kreeg ik in korte tijd!! En het was niet zo dat er iets ‘nieuw’ was, maar veel werd ineens enorm duidelijk. Ken je dat, dat dingen die je hebt ervaren of gehoord weg zakken? Je doet er dan weinig meer mee. Na het lezen van mijn uitslag wist ik weer waarom ik het zo heerlijk vindt om met veel mensen te praten als we op een feestje zijn en dat ik in een team graag een verbindende factor speel. Ook kreeg ik meer begrip voor mijn collega’s, vrienden en familie die ‘anders’ denken en communiceren dan ik.

Insights Discovery is verweven in al mijn coaching en trainingen omdat ik geloof dat deze tool je leert begrijpen. En begrip en verbinding zijn de basis voor zelfontwikkeling. 

lauradeharder.insights.profiel

Persoonlijke effectiviteit in vier stappen

Op het moment dat Insights Discovery wordt ingezet in coaching, workshops of trainingen doorloop je de volgende stappen

Stap 1

Onderzoek en ontdek meer over jezelf

Stap 2

Leer de verschillen tussen mensen te herkennen en waarderen

Stap 3

Leer je gedrag af te stemmen op de ander zodat je interacties effectiever worden

Stap 4

Onderneem actie en breng het geleerde in de praktijk

Eindelijk begreep ik het…

Ik vergeleek mezelf altijd met anderen. En dat is op zich niet zo gek, de drang om te vergelijken stamt vanuit de oertijd waarin wij als mensen alleen konden overleven door continue andere mensen en situaties in te schatten. Het bracht mij alleen niet verder omdat ik meer bezig was met mijn buitenwereld dan het luisteren naar mijn gevoel.

Mede door Insights Discovery kreeg ik in een klap meer zelfinzicht. Het profiel was bizar treffend en nauwkeurig, eindelijk begreep ik dat ik prachtige kwaliteiten heb en alleen gelukkig kan zijn wanneer ik deze omarm en volop benut. Ik raakte enorm enthousiast en ben de training tot Insights Practitioner gaan volgen. Ik heb met mijn kennis en enthousiasme tientallen collega’s mogen coachen en trainen. Het resultaat, binnen het reisbedrijf waar ik destijds trainde, was dat de teams evenwichtiger waren, betere resultaten behaalden en meer inzicht hadden in wat ze moesten doen om verandering teweeg te brengen en deze op de juiste manier te implementeren. 

Ik zet met enorm veel plezier Insights Discovery in in mijn coaching en trainingen en hoop dit mooie instrument nog met heel veel te mogen en kunnen delen.

Scroll naar boven