Blog

Reactief vs Proactief

12 september 2022

Reactief en Proactief Taalgebruik

“Jij stomme idioot, ga van mijn weghelft af!”

Zou dit jouw uitspraak kunnen zijn? Dan ben jij misschien wel iemand die vaker reactief reageert op zijn omgeving.

Elke dag hebben we honderden kansen om te kiezen of we reactief (reagerend) of proactief (vooruitziend) willen zijn. Op een bepaalde dag kan het bijvoorbeeld slecht weer zijn, kun je geen baan vinden, lukt het je niet om dat ene concert kaartje te bemachtigen of laat je het avondeten aanbranden. Wat ga je eraan doen?

Wanneer je reactief bent neem je beslissingen op basis van je impulsen. Je bent op dat moment net een blikje frisdrank. Als het leven je een beetje door elkaar schudt, bouwt de druk zich op en ontplof je.

Proactieve mensen maken hun keuzes op basis van waarden. Ze denken voordat ze handelen. Ze weten dat ze niet alles onder controle kunnen hebben wat er met hen gebeurt, maar ze hebben wel controle over wat ze ermee doen.

Je kunt het verschil tussen proactieve en reactieve mensen herkennen door te luisteren naar taalgebruik;

Reactief Taalgebruik

Ik zal het proberen

Zo zit ik nu eenmaal in elkaar

Ik kan er niets aan doen

Ik moet wel

Ik kan het niet

Je hebt mijn dag verpest

Proactief Taalgebruik

Ik zal het doen

Ik kan het veel beter

Laat ik eens kijken wat de mogelijkheden zijn

Ik kies ervoor

Er moet een manier zijn

Ik trek met niets aan van jouw slechte humeur

Reactief taalgebruik haalt de macht bij iemand weg en geeft het aan iemand anders. Terwijl proactief taalgebruik ervoor zorgt dat de controle bij jou blijft. Het is als een afstandsbediening die je bij reactief taalgebruik weggeeft waardoor iemand anders bepaald wat er wordt gekeken. En bij proactief taalgebruik behoud je de afstandsbediening en kies je zelf op welk kanaal je afstemt.

De cirkel van Invloed

Je hebt geen invloed op alles wat er gebeurd. Maar wel heb je invloed op hoe je reageert op de dingen die om je heen gebeuren. Stel je twee cirkels voor. De binnenste cirkel is onze cirkel van invloed. Hierin bevinden zich de dingen waarop we invloed kunnen uitoefenen, zoals onszelf, onze meningen, onze keuzes, onze reacties…Rond de cirkel van invloed ligt de cirkel van betrokkenheid. Hier in zitten duizenden dingen waarop we geen invloed hebben, zoals een fout uit het verleden, het weer of een vervelende opmerking van een collega. Wanneer je je steeds druk maakt om dingen waar je geen invloed op hebt krijg je nog minder invloed. Je wordt slachtoffer en het enige wat er gebeurt is dat je de controle verliest.

cirkel van invloed

Er zijn ongetwijfeld momenten dat je reactief reageert op iemand of een situatie. Of je herkent reactief taalgebruik bij een collega waardoor de sfeer op een negatieve manier wordt beïnvloed. Het is mogelijk om je proactieve spieren te trainen waardoor jij zelf of jij die ene collega bewust kunt maken om in een proactieve persoon te veranderen.

Verantwoordelijkheid nemen

Het volgende gedicht vind ik een prachtige samenvatting van verantwoordelijkheid nemen;

 

There’s a Hole in My Sidewalk door Portia Nelson

1

Ik loop op straat.

Er zit een diep gat in het trottoir.

Ik val erin.

Ik ben verloren…ik ben hulpeloos.

Het is niet mijn schuld.

Het duurt eeuwig om er weer uit te klimmen.

 

2

Ik loop in dezelfde straat.

Er zit een diep gat in het trottoir.

Ik doe net alsof ik het niet zie.

Ik val er weer in.

Ik kan niet geloven dat ik alweer in dit gat zit.

Maar het is niet mijn schuld.

Het duurt nog steeds lang om er weer uit te klimmen.

 

3

Ik loop in dezelfde straat.

Er zit een diep gat in het trottoir.

Ik zie het.

Ik val er toch in. Het is een gewoonte.

Mijn ogen zijn open.

Ik weet waar ik ben.

Het is mijn schuld. Ik klim er meteen weer uit.

 

4

Ik loop door dezelfde straat.

Er zit een diep gat in het trottoir.

Ik loop er omheen.

 

5

Ik loop door een andere straat.

Iedereen kan verantwoordelijkheid nemen. Het is een kwestie van trainen en uit de buurt blijven van valkuilen. En als je dan toch in je valkuil stapt… om dit te herkennen en erkennen en er snel weer uit te klimmen.

 

Liefs Laura

Deel hem!

Vond je deze blog interessant?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
laura de harder

Over Laura de Harder

Ik ben Laura de Harder, mindset coach en trainer voor managers en teams in evenementen, leisure en hospitality. Met een positieve en enthousiaste benadering werk ik met jou samen aan een sterke mindset. Dit doe ik door middel van mijn nieuwsgierigheid en het koppelen van mijn ervaring en kennis aan jouw situatie. Vanuit oprecht contact, prikkel ik en daag ik jou uit om het beste uit jezelf en elkaar te halen. 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven