Weet je het nog? Je eerste autorijles? Je stapte in op een grote parkeerplaats en kroop achter het stuur. Rechts van je zag je de pook met de 6 versnellingen en een R, aan je voeten voelde je 3 pedalen en achter het stuur zag je lichtjes en voelde je overal knopjes. Abracadabra. Ok ok je had misschien al 1 of 2 keer in de auto van je vader gereden, maar dit was echt, nu ging het beginnen.
Steeds een stapje verder
Je reed hakkelend weg en was vooral bezig met hoe de auto werkte. Naarmate de weken vorderde reed je steeds vaker op de openbare weg en kon je inmiddels zonder kijken schakelen. Je pakte af en toe nog wel een stoepje mee of vergat de koppeling goed in te trappen, maar die momenten werden steeds schaarser.
Leren autorijden lijkt erg op een coach traject
Op het moment dat je af mocht rijden was je in staat de auto volledig te besturen en dit te combineren met al het verkeer om je heen.
Achteraf gezien weet je dat, na het halen van je rijbewijs, het avontuur pas echt begon. En inmiddels, jaren later, rijdt je alsof je nooit anders hebt gedaan.
Leren autorijden lijkt verdomd veel op het volgen van een training of coach traject. Je begint onbewust onbekwaam – want je hebt geen idee wat de mogelijkheden zijn en kunt nog niet wat er nodig is om een auto veilig op de openbare weg te besturen.
Ontwikkelfases
Naarmate je meer leert over de auto en het verkeer merk je dat je je bewust wordt van wat je allemaal nog niet kunt en moet leren, in deze fase ben je bewust onbekwaam. De meest frustrerende fase omdat je voelt, ziet en weet wat je allemaal nog niet kunt. Practice makes perfect dus oefenen oefenen oefenen.
Tegen de tijd dat het best wel lekker gaat ben je in de fase bewust bekwaam aanbeland. Je weet wat er nodig is om de auto te besturen en jezelf (en alle inzittende) veilig van A naar B te brengen. In deze fase ben je klaar om je rijbewijs te halen. Alles wat je nu aan handelingen doet, denk je over na – het gaat maar het gaat nog niet vanzelf.
Door, na het behalen van je rijbewijs, te blijven oefenen wordt het autorijden iets vanzelfsprekends. Handelingen voer je uit zonder erbij na te denken, je weet het gewoon. Deze fase noemen we onbewust bekwaam.
Wat heeft autorijden te maken met leiding geven?
Wanneer je net begint als manager is het niet gek dat jij je enorm bewust bent van je handelen en je overkomen. Je bent taken gaan uitvoeren waar je nog geen of weinig ervaring mee had. Je hebt ineens met een team van mensen te maken die jij aanstuurt en waarbij je ervoor moet zorgen dat zij, samen met jou en elkaar, mooie resultaten neerzetten.
Wanneer je aan de slag gaat met managementvaardigheden tijdens een training- of coach traject doorloop je de verschillende fases. De meest frustrerende fase is die van bewust onbekwaam. Je hebt in de gaten wat je nog te doen staat om de manager te worden die je wilt zijn. Tijdens trainingen en coaching leer je jezelf kennen, je leert wie jij bent, wat voor jou werkt en wat niet. Met deze zelfkennis maak je stapjes op de curve.
Geef jezelf de tijd en ruimte om te leren
Wees je ervan bewust dat wanneer je jezelf laat coachen of trainen je altijd een leercurve inzet. En er zullen momenten zijn dat je het gevoel hebt er helemaal niets aan te hebben omdat je geen zichtbare stappen maakt. Toch ben je bezig met bewegen, de eerste stappen zijn namelijk altijd reflectie en zelfkennis. Wanneer je dit hebt dan is de weg vrij om te shinen en je potentieel door het plafond te laten gaan.
Geniet en heb plezier met leren en ontwikkelen en laat je niet demotiveren als je de vooruitgang even niet voelt.